Gambar : Kek Cheese yang siap dipotong
1. Biskut Cheese 3 ½ bungkus
2. Philadelphia Cheese sebungkus
3. Cream Cheese separuh botol kecik
4. Susu sejat separuh tin
5. Susu Pekat Manis separuh tin
6. Mentega Buttercup ¼ buku
Cara – cara:
1. Putar mentega sehingga kembang dalam mangkuk pengadun.
~~ Proses ni penting...tujuannya nak bagi adunan kita tu nanti lembut, ringan...saya suka guna mentega jenama Buttercup sebab hasilnya sedap..tapi boleh je kalau u allz nak guna mentega ape pun.
2. Masukkan Philadelphia Cheese, putar sehingga sebati.
~~ Philadelphia Cheese berbuku...jadi, u allz kene la potong potong sikit bagi kecik untuk memudahkan proses mengadunnye..kalau tak wat camtu...menangis la mixer mahal u allz tu...pastu u allz la menangis pulak...hehehehe :p
3. Tambahkan pula cream cheese bersama susu pekat manis dan putar sehingga adunan berpadu dengan baik.
~~ Cream Cheese ni rasanya masam siket...sebab tu kita masukkan susu pekat manis untuk imbangkan rasa adunan kita..barulaa sensasi...rasa sekali, pasti nak lagi beb!!
4. Sediakan loyang acuan.
~~ Sebaik-baiknya gunalah loyang segiempat yang sederhana...kalau loyang terlalu kecik, nanti kek kita jadi tinggi sangat...xbest nak ngap..sebab guna loyang segiempat pulak, supaya memudahkan proses susun kepingan biskut nanti... nak potong pun senang nanti ;)
5. Susun biskut cheese yang telah dicelup dengan susu sejat sehingga lengkap keseluruhan lantai loyang acuan.
~~pandai-pandailah u allz adjust kepingan biskut kat bahagian sisi-sisi loyang, bagi comey2 tersusun ikut bentuk loyang..
6. Tuangkan sedikit adunan dari mangkuk pengadun, dan ratakan.
~~ untuk proses ini, u allz kene pandai-pandai bajet banyak mana nak tuang untuk pastikan adunan ni cukup sampai ke layer kepingan biskut yang terakhir...3 or 4 sudu besar satu layer untuk loyang saiz sederhana, will be just nice ;)
7. Ulang proses 6 & 7 sehingga habis adunan dari mangkuk pengadun.
~~ Pada layer penghabisan, u allz bolehlah tabur nestum sebagai kemasan...nampak berseri siket kek ;)
8. Sejukkan kek dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 1jam. Setelah itu, kek telah sedia untuk dipotong dan disimpan dalam bekas tertutup.
......makan...jangan tak makan...uhuhu...
Post a Comment