[Stail Gulung Punya]
(50-60 biji )
DOH TART:
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu besar rata tepung jagung
1 1/4 sudu besar rata tepung kastad diayak
1 sudu besar rata susu tepung (Full cream Dutch Lady)
1 ketul Butter Cup (ahaha..ketul)
1/2 sudu besar gula kastor@gula kasar dikisar
1/2 biji kuning telor gred A
1/2 sudu teh esen vanilla
INTI JEM NENAS:
2 biji nenas muda
1 1/4 senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan
Sapuan:
1 biji kuning telur
1sb suhu cair/UHT (susu segar)
Sedikit pewarna telur kuning
*semua bahan digaul bersama.
Cara buat inti jem nenas :
- Parut nenas dan jangan dibuang airnya.
- Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus.
- Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis.
- Kacau tanpa henti hingga likat.
- Angkat dan sejukkan.
***I beli jem ready-made jer..ehehe
Cara buat doh tart:
- Pukul butter cup dan gula hingga sebati.
- Masukan telur dan esen vanilla, pukul lagi.
- Masukkan susu tepung ,tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard yang telah diayak dan gaul hingga sebati dan lembut (kalau susah nak picit keluar dari acuan, tambah mentega. Kalau terlebih lembik, tambah sikit tepung gandum).
- Panaskan oven 150C.
- Ambil doh dan tekan acuan tart lebih kurang sepanjang 5cm atau lebih, dengan bahagian bergerigi acuan memandang ke bawah
TIP: Picit atas sehelai kertas baking paper dahulu dengan bahagian rata acuan semperit memandang ke bawah. Lepas tu perlahan-lahan terlangkupkan doh yang dipicit tu.
6. Letak inti jem nenas pada hujung doh, kemudian gulung secara perlahan
7. Susun atas dulang membakar 8.Ulangi sehingga habis. Sapu permukaan doh tart dengan kuning telur.
***Nota Kaki :TIP: Untuk mudah sapu kuning telur, simpan doh tart yang sudah siap dalam peti sejuk untuk beberapa minit atau hingga doh keras sikit, baru disapu kuning telur. Kalau terus sapu leceh, adunan sangat lembut lebih-lebih lagi kalau guna berus plastik. Atau, 5+- minits sebelum tart betul-betul masak, baru disapu kuning telur.
Bakar pada suhu 150C sehingga 15-17 minit sehingga masak.
***Nota Kaki : TIP: Untuk elak doh mengeras atau kering ketika proses memicit dan menggulung, tutup bekas berisi doh dengan tuala atau cling film.
Then, siapppp..Insyallah, kalo betul2 ikut resepi ni…CONFIRM x cari resepi tart nanas lain daahh..uhuhu..sebab memang GEBU THE VERY..ahahah…
***kredit to Cik Ecah***
Post a Comment