Monday, 3 October 2011

Puding Trifle



Puding Trifle

Bahan2

a. Gardenia Twiggies/Swiss roll/ Apa2 kek coklat atau apa2 yg korang suke ape ker
b. 1 tin fruit cocktail
c. Kristal Jelly, Nata de Coco, Sumi Jelly - cap NONA ker..sukati..
d. 1tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula pasir
e. 4 sudu besar tepung kastad - sukatan membukit
f. Yogurt atau whipping cream -

CARA2 MEMBUATNYA:

Lapisan 1
Potong Gardenia Twiggies/Swiss roll/ Apa2 kek coklat Swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti, tak pun dalam bekas cawan plastic/ kaca transparent pun cantekkk).
Tuangkan air fruit coktail keatas swiss roll hingga lembab, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.

Lapisan 2
1 tin susu cair + 1 tin air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air). Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat. Tuang diatas lapisan 1 tadi.

Lapisan 3
Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad). Ketepikan sekejap.

Lapisan 4
Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly, hingga mendidih. Masukkan hkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang keatas lapisan 3 (buah buahan).

Lapisan 5
Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream keatasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawberry/ sumi jelly/ nata de coco/hirisan buah kiwi/kepingan badam keatasnya…ape2 jer la ikut selera..
***NOTA KAKI : -Untuk adunan diatas sesuai dan muat dalam bekas/acuan saiz 7/8 x 10".
-whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu keatas lapisan jelly tadi (Untuk memudahkan lagi kerja sapuan tu,masukkan whipping cream dlm pipping bag dan pipe keatas lapisan jelly tadi,.........pipe guna nozzle star pun cantik juga : D



*** Rajin2 lah mencuba yer..sedappp..confirm..Insyallah...saya suke..sedap..sedap..sedap... siap bertambah  lagi time g jalan open house rumah kawan..siap mintak resepi lagi...uhuhu...cer terai..cer terai... :)

Post a Comment